Schrijven 

‘Linkshandig’ en ‘schrijven’ zijn twee woorden die niet hand in hand gaan met elkaar. Maar waar liggen de moeilijkheden nu eigenlijk?

Het meest zichtbare probleem is dat je als leftie met je hand over je vers geschreven woorden veegt. Je veegt je tekst uit en blijft met vlekken op je hand en papier achter. En je kan alleen maar hopen dat je tekst nog steeds leesbaar is.

Een ander issue is de manier waarop een vulpen is gebouwd.
Let er maar eens op wanneer je schrijft. Een rechtshandige sleept zijn pen over het blad. Een leftie duwt de vulpen vooruit. Dit beïnvloed de manier waarop de penpunt het blad raakt en hoe de inkt wordt verdeeld. En dat is waar het schort. Standaardpennen zijn zo gemaakt dat ze de perfecte inktverdeling geven wanneer de pen over het papier sleept. Wanneer een linkshandige deze gebruikt en de pen dus duwt, dan haakt de pen in het blad, blijft haperen en schraapt. De inkt vloeit dan ook niet naar behoren. Erg onhandig en wie is er niet geconfronteerd geweest met lekkende pennen?

Maar we zouden uiteraard Linkerdink niet zijn moesten we geen oplossingen aanreiken voor onze allerliefste Lefties:

Schrijfhouding

Sommige linkshandigen ontwikkelden een bovenhandse manier van schrijven om een normale pen te kunnen gebruiken. Op deze manier vermijd je vlekken op je hand en sleept de punt van je pen over het blad, net zoals bij righties. Maar laat ons eerlijk zijn, het is een zeer oncomfortabele manier van schrijven. De houding is onnatuurlijk en leidt tot pijnlijke polsen en vingers.

Wat is dan het alternatief? Ten eerste is het beter om bij het schrijven je blad in een hoek van ongeveer de 30° (in wijzerzin) te leggen. Op deze manier kan je op een natuurlijke wijze schrijven maar sleept je hand niet over de natte inkt.

Voor kindjes die net leren schrijven kan het wat moeilijker zijn om uit te leggen hoe ze dit het beste doen. Als hulpmiddel kan je in ons gamma de schrijfhulp terugvinden. Deze geeft visueel aan hoe het blad moet liggen zodat ze een goede gewoonte kweken. Verder werkt hij handig als bureau onderlegger en kan je hem gebruiken om op te kriebelen, te kleuren, wat je wilt. En staat hij vol dan kan je er nog altijd bootjes of vliegtuigjes mee vouwen.

Doordat veel linkshandigen niet (goed) worden begeleid bij het leren schrijven, vinden de meesten zelf een methode uit die voor hen het beste werkt. Dat betekend dat je veel verschillende houdingen hebt en dat je lefties niet allemaal over één kam kunt scheren. Bottom line: sommigen gaan veel baat hebben met een aangepaste pen en anderen minder.

Aangepast schrijfmateriaal

Ten tweede hebben we pennen waarvan de penpunt speciaal gemaakt is voor linkshandigen. In deze gevalen zijn de penpunten “stijler” gevijld en ook wat meer afgerond zodat je ook goede schrijfresultaten krijgt wanneer je de pen over je papier duwt. 

Ten derde, zou je denken, maar bij gewone balpennen heb je al die issues toch niet? Dit is ook zo, in mindere mate. Maar de “smudge” zoals ze onze handvlekken noemen ga je er niet door kunnen vermijden. Daarom hebben we gezocht naar balpennen en rollenpennen met sneldrogende inkt waardoor je veel minder last hebt van de smudge. Als sidenote moeten we wel vermelden dat de droogtijd niet alleen afhangt van de inkt maar ook van de samenstelling van het gebruikte papier.) 

Alle pennen en inkt werden door ons uitgetest en alleen diegenen die het beste werkten hebben we uitgekozen.

Groetjes,